Tätä on kiipeily

”Miksi kiipeilet vuorille? Koska se on olemassa.”

Tämä klassinen vastaus tiivistää ehkä kiipeilyn syvimmän olemuksen lähes täydellisesti.

Vaikka kiipeily teollisuuden alana on kehittynyt huimasti, ja esimerkiksi varustemarkkinat ovat jo miljardin kokoiset, ei syy itse kiipeilyyn ole tuosta toteamuksesta juuri muuttunut.

Wikipedia määrittelee kiipeilyn jyrkkää kohdetta ylös nousemista käyttäen vain käsiä ja jalkoja eli omin voimin. Kiipeily on liikkumismuotona ihmiselle luontainen, koska ihminen on aina kulkenut vaikeakulkuisissa maastoissa tai tiheissä metsissä. Alkuperäiskansat hakevat edelleen osan ruoastaan kiipeämällä puihin.

Kiipeily on kehittynyt pitkälle myös niistä ajoista, kun Suomessa Matti A. Jokinen valloitti vuoria Keski-Euroopassa nahkasaappaissa ja vain hamppuköysi vyötärön ympärille kiedottuna. Voisi jopa ajatella, että onneksi. Virallisesti kiipeilyn ajatellaan alkaneen tuolloin 1950-luvulla ja järjestäytynyt kiipeilytoiminta Suomessa alkoi vuonna 1962, jolloin pidettiin Suomen Alppikerhon perustava kokous.

Kiipeily on tänä päivänä kehittynyt urheilu- ja harrastusmuodoksi, jonka muotoja ovat esimerkiksi kalliokiipeily, jääkiipeily, vuorikiipeily, puukiipeily, sinäkiipeily ja boulderointi.

Kiipeily on kuitenkin säilyttänyt seikkailuelementtinsä.

Tuollainen, 1950-luvun kiipeilytapa ei nykypäivänä tulisi kenellekään varmaan edes mieleen!  Voi olla, että sinäkään et olisi kiipeilyä aloittanut, jos harjoittelumahdollisuudet eivät olisi kehittyneet niin huomasti 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Kiipeily ei ehkä edes olisi saanut niin suurta suosiota Suomessa, jos kiipeilyvälineet  ja -paikat eivät olisi kehittyneet, tai kiipeilyharrastajat eivät olisi keksineet uusia tapoja harjoitella kiipeilyä. Suomessa kun ei oikein vuoria löydy.

Mutta mitä kiipeily nykypäivänä oikeastaan on? Katsotaan sitä seuraavaksi.

Kiipeilyn alalajit

AlalajiTyyli
Seinäkiipeilykiipeily tapahtuu sisähallissa joko yläköydessä tai liidaamalla valmiisiin varmistuksiin
Boulderointiyleensä matalalla ilman köysiä tapahtuvaa kiipeilyä
Kalliokiipeilyulkokalliolla tapahtuvaa kiipeilyä joko valmiisiin pultteihin jatkot laittaen, varmistusvälineet itse vieden (trädikiipeily) tai ilman varmistuksia kiipeily (ns. sooloaminen)
Jääkiipeilyjääputouksilla jäähakkuja ja -rautoja apuna käyttäen
Tekninen kiipeilykiipeily tapahtuu nauhatikkaiden avulla varmistusten varassa
Mixed-kiipeilyyhdistetään jää- ja kalliokiipeilyn tekniikoita
Vuorikiipeilykiipeily suuntaa vuorille tarvittavin apuvälinein

Loco Rock, nimestään huolimatta, keskittyy tuotteissaan tarjoamaan kiipeilyvälineet seinäkiipeilyyn, boulderointiin, kalliokiipeilyyn ja jääkiipeilyyn. Muiden alalajien kiipeilyvälineistä kannattaa toki tiedustella.

Seinäkiipeily

Seinäkiipeily on lajina kasvattanut valtavasti suosiotaan ja arvioidaan, että harrastajamäärät voisivat liikkua jo jossain 50 000 ja 100 000 harrastajan välillä. Esimerkiksi uusia kiipeilyhalleja on tullut (kiipeilyareena.com) ja on tulossa muun muassa Helsinkiin ja Tampereelle. Harrastajamäärien arviointi on hankalaa, koska kaikki eivät ole seuroihin rekisteröityneitä, vaan harrastaminen tapahtuu ”tutkan alapuolella”.

Seinäkiipeily on oivaa yleiskunnon treenausta ja monet näkevät lajin nimenomaan kuntoilumuotona. Kiipeily ei sinänsä vaadi suuria alkupanostuksia, vaan hankkimalla omat kiipeilykengät, kiipeilyvaljaat, mankkapussin ja esimerkiksi mankkapallon, lajiin pääsee jo hyvin sisälle.

Sisäseinäkiipeilyhallit ovat nykypäivänä hyvin viihtyisiä, jossa reitit on selkeästi merkattu ja reitintekijät ovat jo lähes ammattilaisia. Uusimmissa halleissa on jo itsevarmistavia laitteita jolloin korkeammille reiteille pääsee, vaikka kiipeilykaveria ei sille kerralle olisi löytänyt.

Jotta kiipeily toisi kaikki hyvät puolet esille, ja olo olisi itsellä varmempi, kannattaa osallistua mahdollisimman pian lajin aloittamisen jälkeen paikallisen seuran tai kaupallisen kiipeilyhallin järjestämille kiipeilyn alkeiskurssille. Tällöin opit perustaidot, jolloin osaat sitoa itsesi kahdeksikko solmulla köyteen ja osaat varmistaa kiipeilykaveria turvallisesti yläköydellä. Tämä antaa jo aivan uudet mahdollisuudet uusien reittien ja profiilien kiipeämiseen. Kiipeilyn alkeiskurssien kesto vaihtelee noin yhdestä tunnista aina kuuden tunnin mittaisiin, kuten Joensuussa Karelian Kiipeilijöiden alkeiskurssit.

Erilaiset kiipeilytekniikkakurssit ovat myös hyödyllisiä, jolloin pääset heti sisälle eri tavoista ratkaista reittejä mahdollisimman helposti. Ja muista, että tekniikkasi muodostuu ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, jonka jälkeen opittuja asioita on vaikeampi enää muuttaa.

Boulderointi

Boulderointia Turun seudulla.

Boulderointi (engl. bouldering) tarkoittaa matalilla siirtolohkareilla (boulder) tapahtuvaa kiipeilyä. Boulderointireitit ovat usein lyhyitä, joten tämän kiipeilyn alalajin viehätys perustuu usein vaikeuteen ja voimankäytön haasteisiin: kiipeilijä pyrkii usein tekemään oman fyysisen suorityskyvyn rajoilla olevia muuveja eli käsien ja jalkojen siirtoja.

Usein boulderointia käytetään juuri voiman lisäämiseksi esimerkiksi vaikeampia köysikiipeilyreittejä varten. Toki boulderointi on myös itsessään hieno laji. Boulderoinnissa tippuminen turvataan käyttämällä boulderointipatjaa (ns. pädi), joihin voi hypätä turvallisesti loukkaamatta itseään useiden metrien korkeudelta. Patjat suojaavat myös teräviltä kiviltä ja kannoilta.

Boulderointi sopii kaiken ikäisille ja onpa Helsingissä jopa omia eläkeläisten kiipeilykerhoja!

Boulderoinnin suosion kasvamisen syy on varmasti kiipeilylajin helppous. Tarvitset vain kiipeilykengät ja ulos lähtiessä oman mankkapussin ja boulderointipatjan. Sisäboulderointihalleissa magnesium on jo valmiina ja tarvittaessa saat vuokrattua kiipeilykengät kohtuulliseen hintaan. Omat kiipeilykengät kannattaa toki hankkia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, koska kenkien muotoutuessa jalkaan, boulderointi lajina antaa enemmän.

Jalkatekniikka myös paranee kun kenkiin oppii luottamaan enemmän, koska joskus jalkaotteet boulderointihalleissa ovat joko slouppeja (pyöreitä) tai aivan pieniä (ns. mikroja). Liian isot kiipeilykengät voivat luiskahtaa tällaisten otteiden päältä jolloin jalkoihin ei luota, ja kiipeily ei ole niin mukavaa.

Liian pienet kengät puolestaan ovat epämukavat, ja kiipeilyaikaa seinällä ei tule niin paljoa kuin alussa pitäisi.

 Lue myös

Kiipeilyvarusteista

Kiipeilyköysi

Yleensä kiipeilyvarusteet voi aluksi vuokrata hallista, mutta jossain vaiheessa on mukava panostaa, ja hankkia omat.

Jos kiipeilykärpänen puraisee, ja haluat päästä harrastamaan ns. vapaakiipeilyä, on tällöin hankittava itselleen myös dynaaminen kiipeilyköysi. Alaköysikiipeily eli ns. liidaaminen tapahtuu sisäkiipeilyhallissa köyttä itse ylöspäin vieden. Kiipeillessä köysi klipataan seinällä oleviin jatkoihin, jotka pysäyttävät mahdollisen tippumisen.

Dynaamiset kiipeilyköydet vaihtelevat paksuudeltaan 8.9 mm aina 10.2 milliin asti. Käytännössä mitä ohuemman köyden ostat, sitä kevyempi se on eli maksat keveydestä. Vasta oikein pitkillä, mutkittelevilla tai vaikeilla reiteillä ohuesta köydestä alkaa olla iloa. Ja ennen kuin siirryt äärettömän ohuisiin köysiin, varmista, että varmistuslaitteesi on tehty sitä varten ja hallitset kiipeily varmistamisen vaikka silmät kiinni.

Jotta liidaamisen tai liidaajan varmistamisen oppisi heti hyvin, kannattaa hakeutua kiipeilyn jatkokurssille esimerkiksi Joensuussa tai Turussa. Toki lajin saloihin voi perehtyä myös asiaan dedikoituneen kiipeilykaverin kanssa, mutta Loco Rock suosittelee kaikkien turvallisuuden nimissä ensisijaisesti käymään kurssin liidaamista varten.

Kiipeilykengät

Tossut ovat oikeastaan ainoa varuste, millä omaa suoritustaan voi välineiden avulla parantaa. Alla olevista artikkeleista voit lukea vinkkimme näiden valintaan.

Miten Loco Rock haluaa olla mukana kehittämässä kiipeilyä Turussa ja Joensuussa?

Loco Rockin tarkoituksena on tuoda laadukkaat ja tunnetut kiipeilyvarusteet Turun ja Joensuun kiipeilijöille. Aina uusien kiipeilyvarusteiden ostaminen ei onnistu netistä, koska ikinä ei voi tietää, sopiiko esimerkiksi jokin kiipeilykenkämalli omaan jalkaan. Olemme myös itse lajin harrastajia, ja käytämme niitä varusteita mitä myymme, joten osaamme suositella varusteita meidän mielestä oikeaan tarkoitukseen.

Pidämme myös hintamme edullisina ja tarjoamme joustavat maksuehdot.

Sanomme myös reilusti, jos jokin myymistämme tuotteista ei meidän mielestä ole niin hyvä kuin voisi olettaa. Toki jokaiselle vermeelle löytyy käyttötarkoituksensa.

Mikä sitten voisi olla hyvä syy kiipeillä? Kuten Valley Uprising -dokumentissa sanotaan, kiipeily on siitä hieno laji, että sitä ei voi oikeuttaa millään mittarilla.

Ja siksi se on niin hienoa.

Loco Rock – Kiipeilyä kiipeilyn vuoksi